Afvallen door minder op je voeding te letten!
Je leest het goed.
Dit stuk schrijf ik voor jou, als jij de vrouw bent die altijd aan de Sonja Bakker, koolhydraatarm, soepvasten, Weight Watchers of elk ander dieet hebt gezeten en nog steeds niet het lichaam hebt wat je voor ogen had.
Jij begon een aantal jaren geleden omdat je er mooi slank uit wilde zien. Inmiddels, vele jojo-jaren later, neem je genoegen met een volslank figuur. Als er maar wat slank in terug te vinden is.
Vol goede moed begin je poging nummer zoveel met een nieuw dieet dat misschien werkt of juist een oude vertrouwde waarvan je vond dat je zo snel afviel en resultaat behaalde.
Baat het niet, dan schaadt het niet, toch?
Dat is in dit geval niet helemaal, of eigenlijk helemaal niet waar.
Maar daar schrijf ik in een ander artikel over.
Wat ik je nu wil vertellen is dat ik je snap. Ik zie veel vrouwen zoals jij in mijn praktijk.
Vrouwen die elk dieet van de laatste 20 jaar wel geprobeerd hebben, met wisselend resultaat.
Noem een Sonja Bakker, Montignac, Herbalife, koolhydraatarm dieet, Fajah Lourens, Weight Watchers en alle anderen die ik nog niet genoemd heb.
Wat een moeite heb je erin gestoken. Helemaal als je bedenkt dat je nu weer terug bij af bent.
Maar wat ik nou zo jammer vind aan al je goede pogingen, is dat ik dit hoor:
“Ik vind mezelf al 20 jaar niet goed genoeg. Ik heb geen lijf dat bij mij past en ik schaam me dat het nog niet gelukt is.”
Pijnlijk.
Dat vind ik altijd heftig om te horen, en juist zo zonde!
Waarom?
Omdat ze dus ook al 20 jaar lang iets doen wat geen blijvend resultaat geeft!
Mijn advies is dan ook om te stoppen met lijnen en diëten. Vanaf nu is dat een absolute no-go meer, met de belofte dat een andere aanpak leidt tot andere (betere) resultaten. Hierbij gaat het in de kern ook om jezelf meer te gunnen dan de kortzichtige aanpak die je de afgelopen jaren hebt gehanteerd.
Ja, gunnen. Dat lees je goed.
Dat klinkt wel heel bijzonder. Afvallen doe je immers door gezond te eten en te sporten?
Dat klopt, maar daarmee ben je er niet. Anders had je er inmiddels als slank topmodel uitgezien.
Voeding, bewegen en sporten is een onderdeel van een gezonde leefstijl. En met het hanteren van een gezonde leefstijl krijg je een lijf dat beter voor jou zorgt dan het de afgelopen 20 jaar heeft gedaan. En een gemiddeld topmodel valt in mijn ogen niet onder iemand met een gezonde leefstijl.
Een gezonde leefstijl is zoveel méér dan alleen voeding en bewegen. Het gaat in de praktijk ook over stress, zelfbeeld (een negatief zelfbeeld veroorzaakt megaveel stress!), ontspanning, slaap en mindset. Dit zijn juist pijlers die het mogelijk of onmogelijk maken om de goede gewoonten op het gebied van voeding en bewegen vol te houden. Het is noodzakelijk om je hierin te verdiepen.
“Maar een dieet geeft mij grip en daarvan weet ik dat ik gezond bezig ben!”
Vraag jezelf af: klopt bovenstaande aanname?
De neiging om steeds in het diëten te verzanden lijkt het meest logische om te doen. Een lijstje met “verboden” voedingsmiddelen en een keuzelijst wat je wel mag hebben is heel praktisch, maar helaas dus niet voor lange tijd vol te houden.
Het werkt als een verkapte mantel om maar niet aan het grotere geheel te hoeven werken, maar om wel wat te doen met al je goede intenties. Symptoombestrijding zeg maar.
En dat komt vaak voort uit onwetendheid.
Wanneer jij niet doorhebt dat jouw mind je hormoonhuishouding in je lijf reguleert (en vice versa), dan snap je niet dat je met de verkeerde mentale signalen je lijf ook verkeerde signalen geeft en hiermee de stressreactie verergert. Resultaat: je lijf zit op slot.
Daarnaast kan je het ook nog eens verergeren door (te) weinig voedingsstoffen binnen te krijgen waardoor je darmen ook geen goede signalen afgeven naar je brein. Resultaat: cravings en onbeheersbare eetbuien. Plus een verminderde weerstand. Helaas, maar waar.
Als laatste wil je natuurlijk wel dat je lijf toch echt wat verandering laat zien, dus ga je naar de sportschool en laat je je afbeulen door een personal trainer. Ik juich bewegen en sporten toe, maar wel met de juiste intentie en intensiteit. Als jij in je stressstand zit, jezelf niet de juiste kwantiteit en kwaliteit voeding geeft en dán nog eens kei-hard gaat sporten, sla je de plank volledig mis. In eerste instantie zal het helpen, maar je zult na de eerste resultaten al snel op een plateau belanden. Met zware trainingen gooi je extra stress in je lichaam, ook al komen er ook goede hormonen vrij gelukkig. Maar door al die stresshormonen bij elkaar krijgt je lijf gemixte signalen, met als gevolg dat het alle energie binnenshuis houdt. Je hele systeem is in de war.
En laat dat nou het moment zijn waarop mensen opgeven.
Herkenbaar?
Hier krijg je van mij drie tips om eens aan te werken:
- Onderzoek of je uitgerust wakker wordt in de ochtend.
Je valt wel als een blok in slaap, maar als je eerlijk bent dan kom je standaard wat energie tekort. Naast de toiletbezoeken komt het regelmatig voor dat je licht slaapt of juist wakker ligt in de nacht. Je eerder zo zonnige humeur bevindt zich inmiddels al een tijdje achter wat sluierbewolking. Je lijf geeft hiermee aan dat je overdag beter voor haar moet zorgen en daarmee je slaapkwaliteit drastisch moet verbeteren. - Krijg jij dagelijks een moment om even te lummelen of te ontspannen? En vul jij dat in door echt even niks te hoeven op dat moment (en ja, dat kan ook het momentje zijn dat je 10 minuten moet wachten bij de tandarts)? Luister even wat muziek of pak een (puzzel)boek erbij. Laat die telefoon vooral eens in de tas!
- Schrijf terugkerende gedachten die je vaak opmerkt eens op. Blijkbaar zit het je in de weg (om ontspannen met eten om te gaan, om goed te slapen, om tevreden te zijn over jezelf). Alleen al door het op te schrijven plaats je de gedachte even buiten jezelf en kan je beter analyseren of je deze gedachte laat leiden of dat het een gedachte is die je hebt. Laat je vooral niet leiden door je negatieve gedachten. Ze zijn enkel maar een vaak herhaalde mening en meningen kan je veranderen.
Je ziet, de tips hebben in eerste instantie niks te maken met voeding of bewegen, maar zijn dus wel van cruciaal belang.
Wil je hier meer over lezen, download dan mijn e-book.
Ben jij benieuwd hoe je dit in de praktijk kunt oppakken en hoe je de eeuwige vicieuze cirkel kunt doorbreken?
Vraag dan natuurlijk een kennismakingsgesprek met mij aan. Ik help je hier graag bij.
Pingback:De frustratie van afvallen: 3 grootste misverstanden waarom het niet lukt - Klaar om je écht goed te voelen!
Dat is absoluut waar. Ons lichaam kan heel goed vertellen wat wel en wat niet werkt en bij ons past. We moeten het alleen nog leren herkennen en bergrijpen 😉