De paasdagen staan voor de deur! Het moment waarop we samen het voorjaar verwelkomen met heerlijke paasbrunches en -lunches. Hoe ga jij het vieren? Nodig je gasten uit en schitter je zelf in de keuken met een culinair hoogstandje, of brengt iedereen een smakelijk gerecht mee zodat je samen kunt genieten van elkaars creaties?
Wat je plannen ook zijn, het draait allemaal om lekker eten en gezelligheid. Maar als je, net als velen van mijn cliënten, wat gespannen bent, heb ik hier een paar tips voor gerechten die je helpen om de paasdagen gezond én gezellig door te komen!
Tip 1: Soep, altijd een goede keuze.
Of het nu vriest of stralend zomerweer is, een hartverwarmende kom soep doet altijd wonderen. Het mooie is, je kunt er bijna alles in kwijt wat je in de koelkast of vriezer hebt liggen. Kies voor een gezonde variant met veel groenten, vermijd zware room of andere bindmiddelen en voeg wat croutons van oud brood toe voor extra crunch.
Tip 2: Groenten, een must-have.
Voeg groenten toe aan je hapjes of maaltijden voor een gezonde boost. Denk aan groentenwraps, snackgroenten met kaas, of een kleurrijke groentecarpaccio voor extra smaak en kleur op je bord. Alles wat meer groenten bevat, is binnen!

Tip 3: Feestelijke sandwiches, een lust voor het oog én de smaakpapillen.
Experimenteer met verschillende soorten volkoren of meergranenbrood en lichtere belegopties om je sandwich tot een waar kunstwerk te maken. Vorige week kwam ik deze geweldig ogende sandwichtaart tegen! Met wat aanpassingen zoals het witbrood vervangen voor een volkorenoptie, het kiezen voor light producten of een variatie met kip kan je met de paasdagen de show stelen!
Tip 4: Probeer eens iets anders met groenten.
Zoals een heerlijke galette met courgette in plaats van de standaard pizza met vlees. Een smaakvolle en gezonde afwisseling voor je paasmenu. Een ultieme favoriet bij ons thuis zijn deze spinaziepannenkoekjes met geitenkaas en tomaat.
Tip 5: Een ei hoort erbij!
Geniet van het plezier van het verven en verstoppen van eieren, en trakteer jezelf op een gekookt eitje als tussendoortje. Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam.
Nu je wat ideeën hebt voor gezonde en smakelijke gerechten, zijn hier ook een paar dingen die je beter kunt vermijden tijdens je paasbrunch of -lunch.
- Vermijd zware broodsalades en romige sauzen, die snel kunnen bijdragen aan een overvloed aan calorieën en verzadigde vetten.
- Kies liever voor zelfgemaakte lekkernijen zoals een courgette-walnotencake met yoghurtglazuur in plaats van suikerrijke toetjes.
- Geniet bewust van chocolade-eieren, maar pak ze alleen als je er echt zin in hebt en voel je niet verplicht om ze allemaal in één keer op te eten.
Het belangrijkste is dat je samenkomt en geniet van het samenzijn en het eten. Het is prima om af en toe iets minder gezonds te eten, maar als je de keuze hebt of bewust bezig bent met afvallen, ga dan voor de gezondere opties en bewaar de ongezonde lekkernijen voor een later moment. Zo kun je echt genieten van wat je eet, zonder schuldgevoelens achteraf.
Vond jij het leuk en waardevol om dit artikel te lezen en wil je graag meer van mij horen of zien? Volg me dan op LinkedIn. Je zult me weinig op andere social media kanalen vinden, al komt de lancering van mijn e-book en podcast steeds dichterbij!
Vind jij het lastig dat je altijd bezig bent met het afwegen van je voedingskeuzes? Wil jij ook meer ontspannen omgaan met je lijf en je gezondheid? Laat je dan persoonlijk door mij begeleiden naar een gezondere en vrije leefstijl.