Vind jij het ook zo bijzonder dat de coaches de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten? Iedereen kan en mag zich schijnbaar coach noemen. Wie had er anno 2022 überhaupt ooit van een songfestivalcoach gehoord? Jammer, want tien jaar geleden had ik echt een soort ‘wauw-gevoel’ bij het woord coach. Het dekte de lading waar ik sta ten opzichte van mijn cliënten, als een soort trainer bij een topsporter hoort. Alleen schreeuw ik niet als iets niet goed gaat, maar reik ik een hand uit ter verbetering.
Iedereen is tegenwoordig maar coach…
Hieronder deel ik dan ook 4 redenen om vooral niet met een leefstijlcoach in zee te gaan:
- De helft van de Nederlanders heeft overgewicht.
En dat is allemaal hun eigen schuld. Elk pondje komt immers door het mondje. Jij vindt het prima om bij die groep te horen, ook al heb je (nog) geen fors overgewicht.
Dat overgewicht een chronische spiegel van ontstekingswaarden met zich meebrengt vergeten we maar even. Een verminderde afweer en immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder goed slaapt en dat heeft weer het gevolg dat je dit wilt compenseren met.. Eten! Overgewicht brengt trouwens ook een verhoogde kans op verschillende ziekten met zich mee en dus is de kans dat je over een paar jaar als patiënt de dokterspraktijk platloopt aanzienlijker dan wanneer je nu investeert in je gezondheid. - De leefstijlcoach is een modeberoep. Iedereen wil in het gat springen van mensen die er mooier, slanker, fitter en jonger uitzien. Dat is altijd zo geweest.
Dat klopt. Alleen is dit geen beroep die weer uit de mode zal gaan. Door de maatschappelijke ontwikkelingen en de aandacht vanuit verschillende hoeken (waaronder overheid en zorginstellingen) zullen wij er over een aantal jaren nog zijn, met veel grotere aantallen dan nu. In de gezondheidsnota 2014-2018 van het VWS werd al aandacht besteedt aan preventie en leefstijl. Inmiddels staat leefstijlcoach als beroep op zich en hebben alle HBO geschoolde coaches zich gekoppeld aan de beroepsvereniging BLCN, die ook jouw verzekerde leefstijlinterventie mogen uitvoeren. En ja, daar zitten gewoon de voorwaarden aan vast waar een doorsnee fysiotherapeut, logopediste of apothekersassistent aan moet voldoen. Dus bijscholen, uren draaien, verantwoording afleggen en zelfreflectie. - De (huis)arts kan mij veel beter behandelen.
Mogelijk wel, als je al een chronische (leefstijl)ziekte hebt ontwikkelend. Ik pretendeer ook geen arts te zijn en waak ervoor om op de stoel te gaan zitten van een medisch opgeleid iemand. Mijn uitgangspunt is dat niemand verstand van álles kan hebben en dat we elkaar als professionals nodig hebben. Dat maakt dat wij elkaar alleen maar kunnen aanvullen en daarmee geen gevaar voor elkaar zijn. Je hoeft dus geen keuze te maken als patiënt. - Het gaat bij jou alleen maar over afvallen.
Mwuah. Dat is wel de meest gehoorde vraag die ik krijg van mijn cliënten, maar dat is zeker niet het enige wat ik te bieden heb. Sommige mensen komen een (kort) slaaptraject bij mij volgen en anderen willen zich fitter voelen, maar weten eigenlijk niet welke stappen ze daarvoor moeten doorlopen. Mijn werk is zoveel meer dan begeleiding bij het afvallen. Het gaat over patronen doorbreken, je weer goed leren voelen in je lijf en weten wat je lijf nodig heeft, emotionele blokkades overwinnen, beter presteren en meer energie krijgen. Zoveel dingen die je veel gelukkiger maken zonder dat daar een weegschaal aan te pas komt.
De conclusie kan dan ook alleen maar zijn dat je het vooral niet moet doen.
Maar het heeft wel gevolgen:
- Als werkgever kost een zieke werknemer je al gauw 400 euro per dag!
- Overgewicht kost de maatschappij ruim 11.000 euro per jaar per individu*
- En wist je dat obesitas inmiddels wereldwijd een erkende ziekte is sinds 2021 omdat het als poortziekte wordt gezien voor het ontstaan van talloze andere ziekten?
Wist je ook dat er vanuit de zorgverzekeraars steeds meer mogelijk is op het gebied van (individuele) vergoedingen? Behalve de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) verschillen de mogelijkheden nog wel per verzekeraar. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar.
Wil je tegen beter weten in toch werken met een leefstijlcoach?
Kijk dan op de website van de BLCN of neem natuurlijk via mijn website contact met mij op.
Bron:
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-12449-2